Supplementen voor gezonde spieren, botten en gewrichten

Onze spieren, botten en gewrichten werken samen zodat we kunnen bewegen. Dat lijkt vanzelfsprekend, en als het goed is gaat dat allemaal heel soepel. Maar soms heeft je lichaam wat hulp nodig om goed en pijnloos te bewegen.


Wij kijken hier naar de stoffen die gewrichten, botten en spieren nodig hebben om hun taak naar behoren te vervullen. En we kijken naar voedingssupplementen om dit eventueel te ondersteunen.De gewrichten, botten en spieren hebben bepaalde voedingsstoffen nodig om gezond te functioneren. Kortweg zijn dat calcium, magnesium, vitamine D en glucosamine.

Omdat het moeilijk is te bepalen of je voldoende van deze stoffen binnen krijgt worden er vaak voedingssupplementen gebruikt.


Calcium voor de gewrichten en botten

Botten hebben calcium (kalk) nodig. Calcium houdt de botten sterk en is ook nodig bij het aanmaken van nieuw botweefsel. Het is vooral voor kinderen belangrijk veel calcium binnen te krijgen. Hoe meer calcium ze op jonge leeftijd krijgen, hoe langer de botten stevig blijven. Een tekort aan calcium op jonge leeftijd merk je dus als je ouder wordt.


Vitamine D voor de opname van calcium

Vitamine D speelt een belangrijke rol bij het opnemen van calcium in de botten. Als je calcium neemt maar gebrek hebt aan vitamine D heeft de calcium nog geen zin. Bij veel voedingssupplementen worden vitamine D en calcium daarom gecombineerd.

Vitamine D is voor alle leeftijden belangrijk. De opname van vitamine D en calcium neemt af als iemand ouder wordt en bij vrouwen in de overgang is dit door hormonale schommelingen extra van toepassing. Daarom adviseert de Gezondheidsraad vrouwen vanaf 50 jaar 10 mcg en mannen en vrouwen vanaf 70 jaar 20 mcg vitamine D als supplement te nemen.

Glucosamine en curcumine voor de gewrichten

Het gewricht is een scharnier dat soepel beweegt dankzij kraakbeen dat als een beschermlaagje tegen de botten aan komt. Curcumine houdt dit kraakbeen in vorm.


Magnesium voor de spieren

Spieren zijn continue in beweging en gebruiken daarom veel energie. Magnesium helpt bij het ontspannen van de spieren, bij de energiestofwisseling in de spieren en bij de overdracht van zenuwprikkels.

Ook hebben spieren calcium en vitamine D nodig.

Kijk bij de beste winkels voor voedingssupplementen voor alle mogelijkheden om deze stoffen in voldoende mate binnen te krijgen.