Wat is allergie?


Allergie is een reactie van het lichaam om gevaarlijke stoffen naar buiten te werken. Het immuunsysteem is daarvoor verantwoordelijk, deze constateert lichaamsvreemde stoffen (allergenen) en komt in actie. Maar het immuunsysteem maakt bij mensen met een allergie fouten.

De pinda's, de koemelk of de stuifmeelkorrels zijn namelijk helemaal niet gevaarlijk. Sterker nog, ze zijn onschuldig terwijl de reacties van het immuunsysteem zelf wel gevaarlijk kunnen zijn. Denk daarbij maar eens aan de reacties van mensen met een pinda-allergie of een allergie op wespensteken.

De heftige reacties van een allergie komen door de stof histamine die het lichaam als verdediging aanmaakt. De bekende allergie-klachten als niezen, rode ogen, uitslag, jeuk en een loopneus komen allemaal door deze stof. Ook de gevaarlijke allergische reacties als een daling van de bloeddruk, het in een shock raken en afname van de hartslag komen door histamine. Een allergische reactie kan zelfs leiden tot een hartstilstand.

Soorten allergie

Mensen kunnen voor de meest vreemde dingen allergisch zijn. Maar bekende vormen van allergie zijn de allergie voor pollen (hooikoorts), huisstofmijt, notenallergie, pinda-allergie, zonne-allergie, koemelkallergie, glutenallergie, eiwitallergie, nikkelallergie en astma.

Medicijnen tegen allergie

Een allergie is met medicijnen niet te genezen, maar wel te onderdrukken. Daarbij worden de symptomen, de allergische reacties, onderdrukt. Zo zijn er middelen om huiduitslag (bijv. netelroos), een loopneus, een verstopte neus, jeuk en niezen te onderdrukken. Dit kan op meerdere manieren. Je hebt middelen die de histamine bestrijden. Als de hoeveelheid histamine in het bloed afneemt nemen ook de irritatie, jeuk en uitslag af. Ondermeer de geneesmiddelen Allerfe en Cetirrizine doen dit.

Andere middelen zoals Nasonex neusspray onderdrukken de symptomen op de plaats waar ze de kop op steken. Ze gaan bijvoorbeeld niezen, een loopneus of jeuk tegen.

Zie ook: Tips tegen allergie