Huisstofmijt allergie

Huisstofmijt allergie, een allergie tegen huisstof, of eigenlijk tegen de huisstofmijt die in deze huisstof leeft, is een veel voorkomende vorm van allergie.


Het uit zich op vele onaangename manieren. Als irritatie in de longen en bronchi├źn bijvoorbeeld, maar ook als jeuk in de neus, ge├»rriteerde ogen, astma,... vooral 's nachts openbaren deze klachten zich.Dan wordt de nachtrust verstoord door hoesten, benauwdheid, zere ogen en niezen.

Hoezen voor beddengoed

Dat komt omdat veel huisstofmijt in beddengoed als matras, kussen, deken en dekbed leeft. Met speciale hoezen maak je het contact tussen het beddengoed en jezelf onmogelijk. Ideaal natuurlijk voor mensen met een huisstofmijtallergie.


Hypo-allergene kussens

Ook hypo-allergene kussens helpen goed bij een huisstofmijt allergie. De mijt voelt zich in zo'n kussen namelijk absoluut niet thuis. Onder meer Cinderella, Morpheus en AllerGuard maken hypo-allergene hoofdkussens.


Stofzuiger met HEPA filter

Huisstofmijt in een deken of kussen verwijder je niet zomaar, maar veel mijt is makkelijk op te zuigen. Dat heeft echter alleen zin met een stofzuiger met HEPA-filter. Bij deze stofzuiger wordt de mijt wel naar binnen gezogen maar door de fijne structuur van het filter kan de mijt niet meer naar buiten.

Luchtreiniger met HEPA filter

Het HEPA filter komt niet alleen in stofzuigers voor maar ook in luchtreinigers. Hiermee maak je de lucht mijtvrij. HEPA filters verwijderen 99 procent van de huisstofmijt-deeltjes. O.a. Sharp, Steba en Daikin leveren dit soort luchtreinigers.

Een stoomreiniger

Een stoomreiniger is ook een goede investering voor mensen met een huisstofmijt-allergie. Ze doden mijt en schimmel.

Een luchtontvochtiger

Huisstofmijt komt het best tot zijn recht in een vochtige omgeving (meer dan 50%). Een luchtontvochtiger maakt de lucht veel droger en voorkomt daarmee huisstofmijt (en de gevolgen van huisstofmijt allergie). Deze tactiek in de strijd tegen huisstofmijt wordt vaak toegepast in de vorm van een kleine luchtontvochtiger in de slaapkamer.

Zie ook: Meer allergie tips