Eczeem (informatie en middelen)

Er is niet één soort eczeem, maar er zijn heel veel huidaandoeningen die eczeem genoemd worden. Overeenkomsten van al deze soorten eczeem is dat er meestal sprake is van een rode huid en van huidschilfering. Bultjes komen bij eczeem ook meestal voor, en soms gaat eczeem gepaard met blaasjes.

Tip: Kijk hier voor alle middelen tegen eczeem tegen de laagste prijs.

Aangeboren eczeem

Eczeem is vaak aangeboren. Er wordt dan gesproken over atopisch eczeem of onstitutioneel eczeem. Aangeboren eczeem vindt je vaak in knieholtes en de plooien van de elleboog. Atopisch eczeem wordt vaak al ontdekt als de patient baby is. Aangeboren eczeem komt zowel bij volwassenen als kinderen voor.

Allergisch contacteczeem

Allergisch contacteczeem is eczeem dat zich manifesteert zodra de huid in contact komt met een stof wat door het lichaam niet verdragen wordt. Nikkelallergie is een veel voorkomende vorm van allergisch contacteczeem. Eczeem dat door zeep ontstaat is ook een vorm van allergisch contacteczeem.

Beroepseczeem

Beroepseczeem is een verzamelnaam voor een groot aantal vormen van eczeem die te maken hebben met handelingen die met een bepaalde beroepsgroep te maken hebben. Maar in feite zijn het allemaal vormen van allergisch contacteczeem. Ook bij deze vormen van eczeem komt het lichaam immers in contact met stoffen die het niet verdraagt.

We kennen onder andere kapperseczeem, metselaarseczeem, bakkerseczeem, maar er zijn nog veel meer minder vaak voorkomende vormen van allergisch contacteczeem die we beroepseczeem kunnen noemen.

Eczeem door uitdroging

Eczeem door uitdroging komt vooral bij ouderen voor. Bij deze vorm van eczeem wordt het vocht niet meer goed door de huid vastgehouden. Het gevolg is een zeer droge huid wat weer eczeem tot gevolg kan hebben. De droge huid begint dan tevens te schilferen. Eczeem door uitdroging wordt ook wel asteatotisch eczeem of asteatotisch eczeem genoemd.

Seborroïsch eczeem

Ook seborroïsch eczeem is een schilferig eczeem, maar dit eczeem heeft niets met uitdroging te maken. Het gist Malassezia furfur is (waarschijnlijk) de oorzaak van dit eczeem wat hinderlijk kan jeuken. Seborroïsch eczeem komt overwegend voor op de harige delen van het lichaam, bijvoorbeeld op de hoofdhuid, op de wangen, onder de neus en bij de wenkbrauwen. Bij seborroïsch eczeem wordt de huid rood en verschijnen er vettige gele schilfers.

Hypostatisch eczeem

Hypostatisch eczeem is weer een heel andere soort eczeem. Deze komt op de onderbenen voor. Daar hoopt zich dan vocht in het huidweefsel. Door deze vochtophoping kan er een oedeem (een zwelling) ontstaan.

In de rechterkolom vind je winkels waar je goedkoop middelen tegen eczeem kunt kopen.

Zie ook: Meer tips tegen huidproblemen
Productselectie: De online drogist