Candida schimmelinfectie

Candida is een schimmelinfectie in de schaamstreek die vooral bij vrouwen, maar ook in mindere mate bij mannen voorkomt.

Tip: Kijk hier voor alle candida zelftests tegen de laagste prijs. Of vraag anoniem een online consult aan bij een dokter.


Bij vrouwen is de kans om Candida te krijgen zo groot dat 75% van de vrouwen er minimaal één keer in hun leven mee te maken krijgt. Hoewel Candida seksueel overdraagbaar is geeft dit hoge percentage wel aan dat er veel meer manieren van besmetting mogelijk zijn.  We beschouwen Candida daarom niet als een echte SOA. Slechts een klein deel van de mensen die met Candida te maken krijgen op die manier besmet.

Candida schimmel infectie

Candida is een schimmelinfectie die wordt veroorzaakt door gistachtige schimmels. Bij de mens is dat meestal Candida albicans. Deze schimmel komt bij iedereen voor in de huid, mond, darmen en bij vrouwen in de vagina. Normaal wordt de schimmel door de daar levende bacteriën in toom gehouden, maar soms gaat het mis, bijvoorbeeld bij een verminderde weerstand. Het gist gaat dan draden vormen en wordt zichtbaar als schimmel.

Vaak komt Candida weer keer op keer terug. Vooral diabeten zijn gevoelig voor Candida in de schaamstreek omdat de suiker in hun urine de schimmel voedt.

Klachten en symptomen Candida

Candida kan talloze klachten veroorzaken van maag- en darmklachten, winderigheid, vermoeidheid en slechte adem tot  allergieën, ooginfecties, haaruitval en een droge mond toe.

Veel klachten zijn erg algemeen en moeilijk op Candida terug te voeren. In de schaamstreek komt Candida nog het meest tot uiting. Vaginale Candida bezorgt vrouwen jeuk en een branderige pijn aan schaamlippen en vagina. Vaak is er geel groene of wit brokkelige afscheiding.

De Candida kan seksueel worden overgedragen aan een man. Bij hem is het zichtbaar in de vorm van rode puntjes op de eikel en jeuk op die plek.

Behandeling Candida

Tegen Candida zijn vele goede middelen op de markt. Deze zijn meestal gericht op het doden van de schimmel. Deze behandelingen moeten wel geruime tijd worden doorgezet om helemaal van de klachten af te komen.

Hierboven vind je goede middelen tegen Candida en Candida zelftests

Zie ook: Meer SOA informatie en tips