Zelf bloeddruk meten met een bloeddrukmeter


De bloeddruk is belangrijk voor het goed functioneren van het hart- en vaatstelsel. De bloeddruk is namelijk de druk waarmee het hart het bloed in de vloedvaten pompt. Is de bloeddruk gedurende langere tijd te hoog dan is dat slecht voor de gezondheid.

En dan te bedenken dat naar schatting een derde van de Nederlanders een te hoge bloeddruk heeft! Vaak zonder dat ze het weten. Vooral veel ouderen en mensen met overgewicht hebben een continue te hoge bloeddruk.

Zelf bloeddruk meten met een bloeddrukmeter

Het is belangrijk om af en toe de bloeddruk te meten. Dat kan makkelijk zelf via en bloeddrukmeter die voordelig te koop zijn bij de aanbevolen winkels op Beste Bloeddrukmeter Kopen. Daar vind je ook de Bloeddrukmeter Top 10.

Een kortstondig hoge bloeddruk kan geen kwaad

Als je schrikt of gedurende korte tijd stress ervaart gaat je bloeddruk omhoog. Dit is normaal en niet gevaarlijk. Het is anders als de bloeddruk continue hoog is. En dat is helaas momenteel de grootste volksziekte.

Waardoor ontstaat een hoge bloeddruk?

Naast het eerder genoemde overgewicht en stress kunnen verkeerde voeding of een erfelijke aanleg de oorzaak zijn van een hoge bloeddruk. Ook kan een hoge bloeddruk een symptoom zijn van een ziekte (secundaire hoge bloeddruk).

Hoe verlaag ik mijn bloeddruk?

Om je bloeddruk blijvend te verlagen zijn vaak ingrijpende aanpassingen in je levensstijl nodig. Bijvoorbeeld afvallen, meer bewegen, minder alcohol drinken, minder roken en minder zout eten. Ook meer kalium eten is goed voor je bloeddruk. Kalium zit in veel soorten groente, fruit en in zuivel.

Zelf bloeddruk meten

Het beste beeld van je bloeddruk krijg je door deze twee maal per dag op dezelfde tijd je bloeddruk te meten. Liefst voor 9 uur in de ochtend en tussen 18 en 21 uur in de avond. Gebruik je bloedverlagende medicijnen? Neem die dan pas na het meten in.

Drink voor het meten geen koffie, thee of alcohol en rook niet, en neem eerst een rustpauze van minimaal vijf minuten. Zit ook stil tijdens het meten en praat niet.

Apparaten om bloeddruk te meten kun je goedkoop kopen bij bovengenoemde winkels.

Zie ook: Meer tips bloeddruk
Foto: Medisana bloeddrukmeter