Middelen tegen hooikoorts


Hooikoorts kan het plezier van een mooie zonnige dag behoorlijk verpesten. Gelukkig zijn er goede middelen tegen hooikoorts. Hier een overzicht.


Er zijn veel verschillende soorten middelen tegen hooikoorts. Daarbij kunnen we niet aangeven welke de beste is, dat verschilt namelijk per persoon. Het is vaak een kwestie van proberen, en vaak ook van het combineren van meerdere middelen. Hieronder staat een overzicht van de meest effectieve middelen om hooikoorts te verminderen of zelfs te onderdrukken. Alle middelen zijn bij de aanbevolen winkels te koop.


Hooikoortstabletten

Het meest gebruikte wapen tegen hooikoorts. Hooikoortstabletten met Loratadine of Cetirizine. Deze bevatten antihistaminica die gedurende 12 tot 24 uur histamine onderdrukken. Histamine is de stof die in je lichaam de allergische reactie veroorzaakt. Deze allergische reactie veroorzaakt de hooikoorts symptomen.

Neussprays tegen hooikoorts

Een ander veelgebruikt middel tegen hooikoortsklachten is een neusspray. Een neusspray werkt alleen voor neusklachten maar heeft als het grote voordeel dat het onmiddellijk werkt. Een neusspray tegen hooikoorts wordt vaak in combinatie met hooikoortstabletten gebruikt. Ook komt de combi neusspray / oogdruppels vaak voor. Neussprays tegen hooikoorts werken met antihistamine of corticosteroïde.

Lichttherapie / Fototherapie

Lichttherapie (ook wel fototherapie genoemd) is een middel tegen (voornamelijk) de neusklachten van hooikoorts, maar ook van andere allergieën zoals huisstofmijt-allergie en dierenallergie. Het werkt met een apparaatje dat rood licht afgeeft in de neus. Dit licht bevordert de cellulaire stofwisseling dat op zijn beurt weer de ontsteking van het neusslijmvlies vermindert. Lichttherapie werkt indirect ook tegen geïrriteerde ogen. De lichttherapie moet dagelijks 2 a 3 keer gedurende 4,5 minuut worden toegepast.

Oogdruppels tegen hooikoorts

Een middel tegen de oogklachten van hooikoorts (brandende ogen of ontstoken ogen). De oogdruppels gaan het ontsteken van het bindvlies tegen. Dit veroorzaakt de oogklachten bij hooikoorts. Oogdruppels tegen hooikoorts bevatten vaak ook middelen die de histaminen onderdrukken en dus ook overige hooikoortsklachten tegengaan.

Neusdouche tegen hooikoorts

Een effectief middel tegen hooikoortsklachten in de neus is de neusdouche. Met lauw zout water spoel je pollen, bacteriën, neusslijm, allergenen en viezigheid uit de neus. Zo'n neusdouche helpt ook bij mensen met een stof-allergie. Gebruik wel speciale neusdouche vloeistof want gewoon (zout) water kan pijnlijk zijn. Bovendien bevat neusdouche vloeistof ook andere werkzame bestanddelen.

Al deze middelen koop je goedkoop online bij de bovenstaande aanbevolen winkels.

Zie ook: Meer allergie tips