Roos. Informatie en anti-roos middelen


Roos is naast een mooie bloem ook een lichte variant van seborroïsch eczeem. Dat is een schilferige aandoening van de hoofdhuid. Een heel wat minder plezierige versie dus, dat veel te makkelijk herkenbaar is aan de witte schilfers in het haar die vooral opvallen als ze op de schouders vallen als je donkere kleding draagt.


Bovendien kan roos (Pityriasis capitis) vervelende jeuk op de hoofdhuid veroorzaken. Als er dan teveel gekrabt wordt kan er ook nog eens een ontsteking op de hoofdhuid komen. Dit is te herkennen aan een rode soms pijnlijke zwelling.

Het ontstaan van roos

Oorzaak van roos is het gist Pityrosporon ovale. Dit gist zorgt er voor dat de huid overmatig droog gaat schilferen. Iedereen heeft Pityrosporon ovale op zijn of haar hoofd maar mensen met roos zijn er overgevoelig voor.

Dat je hoofdhuid zich ververst en je dus schilfert is normaal. Deze schilfers horen echter onzichtbaar klein te zijn omdat het piepklein dode cellen betreft. Bij mensen met roos gaat dit loslaten van dode cellen veel te snel. Daardoor klonteren grote hoeveelheden cellen samen tot grote schilfers die wel te zien zijn.

Middelen tegen roos

Maar hoe kom je van roos af? Het meest bekend zijn de anti roos shampoo's. Zo'n shampoo bevat vaak zinkpyrithion of seleniumsulfide. De shampoo maakt het Pityrosporon ovale gist onschadelijk en pakt het probleem dus bij de basis aan. Shampoo met seleniumsulfide heeft als nadeel dat het de talgproductie beïnvloed waardoor haar sneller vet kan worden. Shampoo met zinkpyrithion heeft dit nadeel niet.

Kijk bij de aanbiedingen goede anti roos shampoos voor de beste shampoo tegen roos, tegen de laagste prijzen.


Meer tips haarverzorging
Foto: Head & Shoulders