Pigmentvlekken (informatie en middelen)

Wat zijn pigmentvlekken? Pigment is een heel nuttige kleurstof in de huid. Pigment beschermt de huid namelijk tegen UV-straling. En pigment heeft ook een gewild bij-effect, het is namelijk de stof die er voor zorgt dat je huid in de zomer een mooi bruin kleurtje krijgt. Maar pigment heeft ook zijn mindere kanten.

Tip: Kijk hier voor alle middelen tegen pigmentvlekken tegen de laagste prijs.
De cellen die pigment aanmaken kunnen namelijk op hol slaan. Ze gaan dan plaatselijk zoveel pigment aanmaken dat er bruine vlekken op de huid ontstaan. Deze huidkwaal wordt hyperpigmentatie genoemd, in de volksmond beter bekend als pigmentvlekken.

Ouderdomsvlekken

Een heel bekende vorm van pigmentvlekken zijn ouderdomsvlekken. Deze pigmentvlekken worden ook wel zonnevlekken of levervlekken genoemd. De dokter noemt ze echter lentigo.

De naam zonnevlekken is een logische benaming. De vlekken ontstaan namelijk als eerste op de plaatsen die vaak aan zonlicht blootstaan zoals het gezicht en de armen. Ouderdomsvlekken zien er niet zo mooi uit en zijn voor ouderen soms confronterend omdat ze op ouderdom wijzen. Ze zijn echter normaal gesproken niet kwaadaardig.

Pigmentvlekken bij zwangerschap

Voor pigmentvlekken hoef je echter niet oud te zijn. Zo komen ze ook voor bij zwangere vrouwen, ze worden dan veroorzaakt door zwangerschapshormonen. De officiƫle benaming voor zwangerschaps-pigmentvlekken is chloasma of melasma, de onofficiƫle naam is zwangerschapsmasker.

In tegenstelling tot andere soorten pigmentvlekken trekken deze vlekken na de zwangerschap weer weg. Bij een volgende zwangerschap, maar (vervelender!) ook bij gebruik van de pil kunnen ze terugkomen.

Zwangerschapsvlekken ontstaan vaak in het gezicht en in de nek. Bij blanke vrouwen kleurt de huid dan plaatselijk donkerder. Bij donkere vrouwen zijn ze juist lichter dan de rest van de huid.

Kijk bij de eerder genoemde middelen voor de beste medicijnen, creme, olie, pennen en serums tegen pigmentvlekken.

Zie ook: Meer tips tegen huidproblemen
Productselectie: De online drogist