Chlamydia. Informatie en behandeling

Chlamydia is de meest voorkomende geslachtsziekte (SOA). Dit komt mede doordat Chlamydia niet alleen door geslachtsgemeenschap kan worden overgedragen, maar ook door pijpen. Veel mensen hebben wel beschermt geslachtsgemeenschap maar pijpen zonder condoom.

Tip: Kijk hier voor alle zelftests tegen chlamydia tegen de laagste prijs of vraag een online consult met een dokter aan.

Chlamydia SOA besmetting

Bovendien in Chlamydia bijzonder besmettelijk. Als je seks hebt met een persoon die Chlamydia heeft is de kans dat jij ook besmet raakt wel 70%.

Om het besmettingsrisico nog erger te maken: Chlamydia is vooral bij vrouwen een SOA die niet meteen opvalt. Het duurt bijvoorbeeld al 1 tot 3 weken voor de klachten merkbaar zijn. Vrouwen merken het soms helemaal niet dat ze besmet zijn, maar kunnen de SOA dan wel doorgeven.

Chlamydia symptomen en klachten

Chlamydia openbaart zich door een branderig gevoel bij het plassen en waterige pusachtige afscheiding. Bij het plasgaatje ontstaat een brandend en jeukend gevoel.

Bij mannen kunnen bovendien de ballen gevoelig worden. Soms zijn deze opgezet. De kans is groot dat de bijbal dan gaat ontsteken. Door orale seks met een met chlamydia besmet persoon kun je keelontsteking krijgen.

Bij vrouwen zijn de klachten vaak minder herkenbaar, wat deze SOA extra besmettelijk maakt.

Chlamydia test

Je kunt gelukkig makkelijk zelf testen of je deze SOA hebt. Voor zo'n 12 euro heb je een chlamydia thuistest.

Behandeling chlamydia

Ook voor het behandelen van een chlamydia SOA zijn er gelukkig tegenwoordig goede medicijnen te koop.

Zie ook: Meer SOA informatie en tips